Was ist Otosklerose? Operation, Symptome & Ursachen

wat is otosclerose?

otosclerose kan leiden tot ernstig gehoorverlies en zelfs volledige doofheid. Hoe ontstaat deze middenoorziekte, wat maakt het en hoe Ent -artsen de ziekte herkennen en behandelen? Dit artikel verduidelijkt.

otosclerosis definitie

otosclerose is een middenoorziekte. In gevorderde stadia kan de ziekte zich ook verspreiden naar het binnenoor.

De pre-imile oto- komt van het Griekse oũs (ous) en betekent oor. Sclerose is een verdikking of verharding van organen en weefsels.

In het geval van otosclerose verhardt een anders beweegbaar bot dat geluid naar het binnenoor doorstuurt. De gevolgen variëren van gehoorverlies tot doofheid. Bovendien is er in de meeste gevallen een belostbare tinnitus.

otosclerose veroorzaakt

Om te begrijpen waarom een ​​ossificatie in het middenoor zulke ernstige gevolgen kan hebben voor onze hoorzitting, moet u eerst weten hoe ons oor werkt.

Geluid dwaalt op ons oor over de lucht. De oorbeker leidt het geluid over de gehoorgang naar ons trommelvlies. Het geluid laat de trommelvlies zwaaien. Aan de andere kant van het trommelvlies is een keten van kleine botten bevestigd. Hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze sturen de beweging door naar een klein membraan, het zo -gekalde ovale venster. Ons binnenoor zit achter het ovale venster. Een benige slak gevuld met vloeistof. Onze zintuiglijke haren zitten daar, die bij het verplaatsen van de vloeistof een stimulus naar de hersenen doorsturen, wat betekent dat we een geluid waarnemen.

</p>
<p style = gemarkeerd in blauw: oordanaal; Groen: ossicle ketting; Oranje: audioslak en evenwichtsorgaan

In gezonde oren kunnen onze Osses vrij slingeren omdat ze aan beide uiteinden zijn verbonden met flexibele membranen. Met otosclerose wordt het metabolisme van het botweefsel verstoord bij het ovale venster. Er zijn gezwellen die het vermogen om te bewegen beperken. Als gevolg hiervan arriveert niet elke beweging van het trommelvlies in ons binnenoor. Dit creëert een verlies van geluids geleiding.

Een progressie van de ziekte maakt de ossicle -keten volledig verstijfd, wat zelfs tot gevoelloosheid kan leiden.

</p>
<p style = "een toename van de vorige presentatie. Geschetst in sinaasappel: de plaats waar het botweefsel prolifereert. ”

Otosclerosis symptomen

otosclerose is merkbaar door een kruipend high-tone gehoorverlies, dat meestal op één oor begint. De patiënt voelt geen pijn, maar na verloop van tijd neemt het gehoorverlies toe en wordt het andere oor beïnvloed. Als de ziekte zich verspreidt naar het binnenoor, kunnen tinnitus en balansstoornissen ook worden toegevoegd. Tinnitus komt veel vaker voor dan de zelden voorkomende evenwichtsstoornissen.

otosclerosis diagnose

In een voorlopige discussie, de medische geschiedenis, wordt de patiënt gevraagd naar eerdere ziekten en gevallen in de gezinsomgeving. Als er verschillende gevallen van otosclerose in uw stamboom zijn, het risico dat u ook zult ontwikkelen.

In otoscopie, het medische onderzoek van de gehoorkanalen en het trommelvlies, is niets te vinden in otosclerose. Alleen met grote geavanceerde ziekte kan een rode stip worden waargenomen op het trommelvlies. In de regel dient otoscopie andere ziekten zoals exostoses of een otitis media.

Een belangrijk onderdeel van de diagnose is de tonaudiometrie - de hoortest. Ten eerste wordt de patiënt rustig gepresenteerd in verschillende frequenties die constant luider zijn. De klant geeft een bord zodra het geluid waarneembaar voor hem wordt. Het resultaat van de test is de gehoordrempel van de klant, dus u bepaalt het gebied waaruit de klant tonen waarneemt.

Deze test wordt een seconde aangevuld. Een zo -aangedreven botlijnluisteraar wordt op de patiënt op het schedelbot achter het oor geplaatst. De trillingen van de luisteraar migreren rechtstreeks in het binnenoor over het schedelbot en de klant neemt het geluid waar. Ook hier geeft de klant een voorbeeld zoals in de eerste test zodra hij het geluid waarneemt. Het resultaat van de meting is de gehoorprestaties van het binnenoor.

Typisch bij otosclerose is een verschil tussen deze twee hoortrempels. De drempel van de botlijn is lagere niveaus dan die van de luchtkabel. Men spreekt hier over geluidsleidingsschade.

De ENT -arts kan ook de trillingscapaciteit van het trommelvlies in een tympanogram onderzoeken. Hier wordt een sonde in de gehoorgang geplaatst, die anderzijds druk opbouwt in de gehoorgang en anderzijds een meting vrijgeeft. Otosclerose vermindert het vermogen om het trommelvlies te trillen.

Als er een schade aan geluids geleiding is, wordt een beledigd oorgeluid waargenomen en het lichamelijk onderzoek is een otitis media uitsluit, wordt de diagnose als veilig beschouwd.

</p>
<p style = "In rood zien we het pad dat het geluid neemt tijdens de transmissie via de luchtpijp. In het blauw, aan de andere kant, de transmissie via de botlijn. ”

Otosclerosis behandeling

Het succes van de behandeling hangt af van de voortgang van de ziekte bij de diagnose. Geen genezing is mogelijk.

Otosclerosis -operatie

In de regel verwijdert een minimaal invasieve operatie de botgroei en wordt een nieuwe stijgbeugel gebruikt. 9 van de 10 patiënten spreken over een verbetering of eliminatie van het gehoorverlies na de operatie. Een frequente bijwerking is een gevoel van duizeligheid dat een paar dagen na de operatie afneemt.

Bij het eerste teken is het volgende van toepassing: om de behandeling zo snel mogelijk te starten voor de ENT -praktijk van vertrouwen en, indien nodig, snel met de behandeling beginnen.