Was ist eine akustische Täuschung?

Wat is een akoestische misleiding?

Misschien weet je dat je niet altijd 100 % kunt vertrouwen op je sensorische perceptie. U zult zeker het typische fenomeen van optische misleiding weten. Een Fata Morgana is ook bekend. Dit creëert de illusie van grootte of gebouwen. Er zijn ook gewenste representaties die erg populair zijn in kunst, op ansichtkaarten of bijvoorbeeld in agenda's.

Veel minder bekend, echter, dat er ook akoestische misleiding is . Soms interpreteer je de tonen die je waarneemt uit je omgeving, omdat je soms heel anders interpreteert dan ze in werkelijkheid zijn. In onze gids leert u enkele voorbeelden kennen.

overdekte tonen

Het gebeurt dat je twee tonen tegelijkertijd kunt horen die heel weinig verschillen in termen van hoogte. Dan neem je alleen de luidere stimulus bewust. De beslissende factor is dat een van deze twee tonen veel luider is dan de andere.

De slimme uitvinders van het MP3 -formaat maakten gebruik van deze akoestische misleiding. Als muziek wordt gespeeld, kan een deel van de tonen gewoon worden weggelaten. Sommige mensen nemen toch wat tonen aan. Dit speelt een belangrijke rol bij digitalisering. Gegevensoverdracht wordt ook in het proces beïnvloed. Hoe kleiner de bestanden, hoe beter. Dan is alleen een minimale ruimtevereiste nodig om muziekbestanden op te slaan of sneller op internet over te dragen.

Het akoestische fenomeen van de Shepard Skala

De So -Called Shepard Scale gaat over een akoestisch fenomeen waarin verschillende doelen tegelijkertijd worden gespeeld. De tonen zijn anders. Omdat het volume echter in de tijd verandert, heb je als luisteraar het gevoel dat je een schaal zou horen. In werkelijkheid hoor je alleen dezelfde tonen, en elk van deze tonen heeft een ander volume. Op internet vindt u veel mooie geluidsvoorbeelden. De effecten die je kunt waarnemen lijken erg futuristisch. Kunstenaars weigeren ook dit bedrog, bijvoorbeeld in pianoblokken. Dit fenomeen wordt soms zelfs gebruikt door orgelpijpen voor bepaalde melodieën. Dit creëert een zeer zwevende geluidservaring.

Melodieën met mysterieuze achtergrond

Diana German is een goed bekende Amerikaanse muziekpsycholoog. In haar studies ontdekte ze dat het meestal niet mogelijk is om willekeurig gekozen fragmenten van een melodie te herkennen zonder een coherente context. Zodra het onderwerp echter het hele muziekstuk heeft gehoord, is het mogelijk dat hij de hele melodie uit de fragmenten afleidt. Je hersenen kunnen indien nodig de ontbrekende passages toevoegen. Je hoort dan het hele nummer in je hoofd, hoewel je er alleen individuele tonen van kunt waarnemen.

ruimtelijk geluidseffect door stereofonie

Een speciaal kamergeluidseffect kan worden gemaakt met behulp van de stereofonie . Kortom, slechts twee verschillende luidsprekersystemen zijn hiervoor vereist, die de tonen reproduceren. Met een bekwame controle ontstaat de illusie dat de geluidsbron ergens anders in de kamer zou zijn dan eigenlijk het geval is. Dit speciale effect wordt vaak gebruikt in de bioscoop of tijdens een concert.

Het wordt vooral interessant voor 3D -animaties. Een ruimtelijk beeld wordt vervolgens toegevoegd aan de optische illusie. De voorwaarde is dat de geluiden exact op de juiste plaats worden geplaatst. Je vindt de resulterende indruk realistischer, en soms kun je bijna niet langer onderscheid maken tussen film en realiteit.

Het speciale McGurk -effect

Weet je zeker dat je precies kunt horen wat iemand zegt? Als je echt zo zeker bent, kun je het uitproberen met het McGurk -effect. Dit is een zeer interessante akoestische misleiding: een luisterervaring wordt bedekt door de optische perceptie. De beslissende factor is altijd welke beweging de spreker met zijn mond doet. Je gelooft eigenlijk dat je andere woorden hoort. De opgeslagen geluidsvolgorde verandert echter niet.

Met dit effect vindt u dat u zelfs onbewust zelfs lippen kunt lezen, maar u hebt wat oefening nodig voor een precieze herkenning.

de tinnitus als misleiding

Een van de bekendste en meest onaangename akoestische misleiding is de tinnitus . Dit is eigenlijk een fantoomgeluid in je oor. Je kunt deze horen, maar ze bestaan ​​niet echt. Een tinnitus kan erg vervelend voor je zijn. Vooral wanneer de tinnitus permanent blijkt te zijn, wordt het echt ongemakkelijk.

trigger voor tinnitus omvatten:

  • Ongevallen
  • Trauma van horen door middel van korte of langdurige overbelasting
  • Stress

In het geval van een tinnitus zijn verschillende behandelingsbenaderingen geschikt, bijvoorbeeld medicijn-, psychologische of fysiologische therapieën.

Een hoortoestel kan ook bijdragen aan de succesvolle behandeling van uw tinnitus.