Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

hoorzitting implantaat onzichtbaar

Een cochlea -implantaat is een elektronische gehoorprothese. Het zet geluid om in elektrische signalen en brengt ze rechtstreeks over naar de audiopniep. De beschadigde gebieden in het oor kunnen worden vermeden.

Behandeling met een cochlea-implantaat werd alleen overwogen in uitzonderlijke gevallen met eenzijdige doofheid, omdat werd gevreesd dat het Cochlea-implantaat het taalbegrip op het normale gehooroor kon beïnvloeden. De Freiburg University Clinic weerlegde dit echter duidelijk.

late gevolgen van eenzijdige gevoelloosheid

Oorzaken van eenzijdige doofheid kunnen bijvoorbeeld aangeboren misvormingen van het oor zijn, tumoren op de hoornzenuw (zo -aangedreven schwannomen in het evenwicht of de hoofdslak), hoofdletsel of een hoorzitting vallen. Medische studies hebben aangetoond dat doofheid met een lange termijn een ernstige gevolgen kan hebben voor de getroffen degenen. Het leidt bijvoorbeeld tot een beperking van geheugen en andere mentale vaardigheden en verhoogt het risico op het ontwikkelen van dementie.

Meer: na verloop van tijd kan deze beperking ook leiden tot sociaal isolement, omdat b.v. B. Grote familiereünies of restaurantbezoeken met vrienden vertegenwoordigen een enorme last en moeite voor de getroffen degenen. Vaak vermijden ze eindelijk dergelijke situaties.

chirurgie achter het oor

Een cochlea -implantaat kan deze patiënten helpen op het duifoor te horen. De elektronische gehoorprothese bestaat uit een spraakcomputer en een spoel met een elektrode.

Tijdens de chirurgische interventie wordt een spoel met een elektrode in het bot geïmplanteerd achter het oor van de patiënt. Van daaruit wordt de dunne millimeter dunne elektrode zorgvuldig in de audioslak in de audiozenuw ingebracht, waar deze de gehoorzenuw elektrisch stimuleert. Op deze manier worden externe geluiden direct doorgestuurd en zonder omwegen naar de audio -zenuw.

Bij patiënten wiens oorzaak van de eenzijdige doofheid een schwannom is, d.w.z. een goedaardige tumor in de audioslak, werd het gebruik van een cochlea-implantaat lang als onmogelijk beschouwd. In de regel vult de tumor het slakkenhuis volledig en soms het evenwichtsorgaan. Na het verwijderen van de tumor is er niet langer genoeg weefsel om het implantaat te gebruiken.

Nieuwe chirurgische technologie helpt ook voor tumorpatiënten. In tegenstelling tot de klassieke methode wordt de harde capsule van de audioslak in werking bediend. Het is echter belangrijk dat het gebied waarin de hoorns zich bevinden, bewaard is gebleven.

Vervolgens wordt de tumor volledig verwijderd en wordt de elektrode van het cochlea -implantaat rond de resterende stomp van het slakkenhuis met de gehoorcellen geplaatst. De capsule van het slakkenhuis wordt vervolgens gereconstrueerd, d.w.z. H. gevuld met het eigen materiaal van de patiënt. Tot nu toe zijn 30 patiënten met succes geleverd met een cochlea -implantaat.

Normalisatie pas na zes maanden

De eerste luisterafdruk na het "inschakelen" van het cochlea -implantaat is voor elke patiënt anders. Het is niet ongebruikelijk dat de drager de stem van de technicus onmiddellijk herkent en zijn woorden ook direct kan begrijpen. In elk geval is de geluidsdruk ongebruikelijk: tinules, mechanisch, kunstmatig als een computerstem. In andere gevallen is akoestische perceptie beperkt tot geluiden en tonen in de eerste paar dagen.

Langzaam begint de hersenen de nieuwe luisterveilingen te analyseren en hen te compenseren met bekende geluidspatronen. Dit gebeurt op zichzelf, maar kan worden ondersteund en versneld door geschikte oefeningen in nazorg en revalidatie. Geleidelijk wordt het begrip van taalrennen en het geluid van stemmen, tonen en geluiden natuurlijker. Het duurt minstens een half jaar, vaak langer totdat een duidelijke, gedifferentieerde geluidsperceptie wordt bereikt, die opnieuw wordt gezien als "mooi".