Knochenleitungshörgeräte: Brille, Stirnband oder Implantat? Ein Überblick über Bauformen, Einsatzgebiete und Funktionsweisen

Als het niet kan worden gebruikt om een ​​conventioneel gehoorapparaat aan te passen dat achter of in het oor wordt gebruikt, kan toegang tot luisteren worden geopend via een gehoorapparaat in de botgeleiding. Voor wie bottengeleidingapparaten geschikt zijn voor hoe een geluidstransmissie werkt zonder de deelname van het binnenoor, dat ontwerpt er zijn en hoe kinderen mogelijk kunnen worden gemaakt zonder implantaat, kunnen in dit artikel worden gevonden.

Botgeleiding hoortoestellen: toepassingsgebieden

Enerzijds worden hoortoestellen van botgeleiding gebruikt als het anatomisch de bevestiging van een gehoorapparaat achter of in het oor wordt vastgesteld als gevolg van vervorming of gebrek aan de oorbeker kan niet haalbaar zijn. Aan de andere kant is geluidsuitgavend gehoorverlies , bijvoorbeeld vanwege vervorming of gebrek aan ossicle -keten of otosclerose, evenals eenzijdige gevoelloosheid. In het geval van dergelijke gehoorschade worden externe of middenoren aangetast, die de doorstuur van het geluid blokkeren naar de sensorische cellen van het binnenoor. Als gevolg hiervan is een oplossing vereist die de gehoorzenuw op een andere manier stimuleert, namelijk via de botlijn.

Botgeleiding hoortoestellen: functionaliteit

Hoortoestellen voor luchtpijp nemen het geluid over uw microfoon, verwerk het en besteed het vervolgens over de lucht in de gehoorgang met behulp van een luisteraar. Botgeleiding hoortoestellen daarentegen gebruiken het natuurlijke vermogen van het menselijke bot om geluid te begeleiden om geluidstransmissie door trillingen te realiseren . Er is een nauw contact of drukt het apparaat op de mastoïde - het uitpuilende bot achter het oor - het is mogelijk, omdat het mogelijk maakt dat de trillingen naar het binnenoor kunnen worden overgebracht.

Het proces is als volgt nauwkeuriger: het geluid wordt opgenomen via de microfoon, omgezet in elektrische signalen en doorgestuurd naar de audioprocessor. De laatste verwerkt de signalen, afhankelijk van de instellingen. In plaats van een luisteraar wordt het resultaat nu overgebracht naar een converter die een hernieuwde transformatie maakt. Het product: trillingen.

De trillingen worden overgebracht naar het bot dat het geluid op het binnenoor gebruikt. Het middenoor wordt aldus vermeden en de geschiktheid van de hoortoestellen van de botpijplijn voor gesprekken over geluidsgeleiding en de naamgeving van de apparaten is gerechtvaardigd. In het binnenoor worden de signalen doorgestuurd naar de hersenen, die uiteindelijk, na het ontcijferen van de signalen, de hoorzitting plaatsvindt.

Botgeleiding Hoortoestel: bouwvormen

Zoals bij alle soorten gehoorapparaten, zijn er ook verschillende ontwerpen voor gehoorapparaten voor botgeleiding, die elk voordelen en nadelen hebben. Welke variant voor u persoonlijk geschikt is, kan alleen worden geëvalueerd op basis van individuele sensaties en behoeften, maar u krijgt een overzicht van de beschikbare slijtage.

Botgeleiding Hoortoestel: bril

De hoortoestel van de botgeleiding is een relatief gebruiksvriendelijke vorm van het hoortoestel van de botgeleiding. Meestal vindt de bevestiging van het gehoorsysteem aan de brilbeugels via klik op Systems . Dienovereenkomstig kan na slechts een kleine verandering in een bril snel en gemakkelijk worden gestart. Als alternatief zijn gehoorglazen beschikbaar, waarin het hoortoestel stevig verankerd is in het brilmodel. De bril hoeft alleen maar te worden gebruikt voor gebruik. Het is vooral belangrijk hier de vereiste druk, waarmee de brilbeugels op de schedel moeten liggen om een ​​geluidsoverdracht te garanderen. Het is een subtiele, ongecompliceerd opgeloste en aftrekbare vorm van gehoorondersteuning, maar een nadeel ontstaat, omdat deze variant alleen zinvol is met het gelijktijdige slechte gezichtsvermogen. Voor mensen die alleen afhankelijk zijn van visuele hulp in bepaalde situaties, is een stevig gehoorglas daarom minder.

Botgeleiding hoortoestel: headset

De hoortoestellen van de botgeleiding zijn ook beschikbaar in de vorm van een headset. Met deze constructie is het gehoorsysteem geïnstalleerd in de strijken van de headset, wat betekent dat het automatisch op het hoofd ligt. Hier, net als bij het gehoorglas, staat er: Trek en luister ernaar! Vanwege de instelbaarheid kan het hoortoestel individueel op de kop worden aangepast. De mogelijkheid om snel op en neer te gaan, neemt ook gebruik van gebruiksvriendelijkheid toe . Uit een nadeel blijkt echter dat over-ear hoofdtelefoons meestal moeilijk te dragen zijn over de headset.

Botgeleiding Hoortoestel: Stick

Het gehoorapparaat voor botgeleiding voor het plakken is direct op de huid achter het oor bevestigd, dat, vergeleken met de bovengenoemde ontwerpen, duidelijk op de schedel wordt uitgeoefend. De audioprocessor is bevestigd aan de lijmadapter, die hoorzitting op basis van trillingen mogelijk maakt. Deze constructie van hoortoestellen van de botgeleiding is met name geschikt voor kinderen of baby's, omdat het geen operatie vereist, weinig toezicht vereist tijdens het dragen en eenvoudig kan worden getest. Bovendien is het risico op het vervormen van het schedelbot tijdens de groei aanzienlijk lager.

Botgeleiding Hoortoestel: hoofdband

Frontale ligamenten zijn ook vooral voor kinderen, omdat ze als zachtaardig worden beschouwd, niet in de weg staan ​​van kinderachtige games en dus een praktische dagelijkse metgezel blijken te zijn. Er moet echter worden opgemerkt dat de drukdruk kan leiden tot druk en hoofdpijn en dat de hoofdband daarom slechts een tijdstip kan worden gedurende een tijdsperiode of regelmatig in de positie moet worden gewijzigd.

Botgeleiding Hoortoestel: Implant (Baha)

De meest complexe selectie onder de hoortoestellen van de botgeleiding is het "gedeeltelijk geïmplanteerde" gehoorapparaat, ook baha (= Bot Verankerd gehoorapparaat )
. Tijdens de vereiste interventie wordt een titaniumschroef direct geïmplanteerd in de schedelbeenderen, waaraan de hoorprocessor in de toekomst zal worden bevestigd. Geluidsgolven worden geabsorbeerd door de processor en omgezet in trillingen die worden doorgegeven aan de titaniumschroef. Met behulp van de botlijn vindt de transmissie van de trillingen via de schroef naar het binnenoor plaats.

Het implantaat is vooral geschikt voor zeer sterk geluid dat gehoorgeluid gehoor, omdat de transmissie veroorzaakt door de huid niet langer nodig is. Het resultaat: betere gehoorkwaliteit met een verhoogd volume en het besparen van energie.

Botgeleiding hoortoestellen: kosten en subsidie ​​

Botgeleiding gehoorapparaten die niet worden geïmplanteerd vallen onder de gemeenschappelijke subsidies voor gehoorapparaten voor wettelijk verzekerde personen. Er zijn dus forfaitaire bedragen voor de veronderstelling van kosten, die individueel kunnen worden gevraagd bij de respectieve ziektekostenverzekering. In het geval van een implantatie daarentegen wordt een volledige kosten aangenomen van werking en implantaat van de verzekeringsprovider. De eerdere goedkeuring is hiervoor een voorwaarde.