Schwerhörigkeit (Hypakusis): Symptome, Ursachen, Diagnose, Behandlung, Arten

gehoorverlies: definitie & amp; Feiten

Hypacusis -definitie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden ongeveer 430 miljoen volwassenen wereldwijd beïnvloed door gehoorverlies, ook wel hypacusis genoemd. De meer dan 65-jarigen zijn al elke seconde tot derde. Hypacusis wordt gekenmerkt door het feit dat de perceptie en verwerking van akoestische informatie wordt verstoord. Terwijl geluiden en stemmen in het gezonde gehoorproces door de hersenen worden verwerkt door de inname en het doorsturen van geluidsgolven en dus gehoord, is het begrip beperkt.

Maar gehoorverlies is niet even hartelijk verlies: enerzijds wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende ernstgraden , die zich uitstrekken van een lichte beperking tot volledige bereidheid. Afhankelijk van het formulier spreekt men over een licht, medium -groot of hoogwaardig gehoorverlies . Aan de andere kant moeten verschillende soorten gehoorverlies worden onderscheiden, die zich individueel uitdrukken en verschillende oorzaken zijn gebaseerd. Naast permanente gehoorstoornissen zijn alleen tijdelijke beperkingen op het luisteren mogelijk. De schade aan de hoorzitting kan op elk moment van het leven optreden : het kan aangeboren zijn, in de kindertijd of alleen op toenemende leeftijd voorkomen, de laatste variant is bijzonder gebruikelijk.

gehoorverlies/ hypacusis symptomen

Het varieert of de symptomen slechts verwijzen naar één (unilaterale) of beide (bilateraal) oren. In het geval van bilaterale ziekte zijn onderscheidende vormen van de respectieve pagina mogelijk. De volgende tekenen kunnen een gehoorverlies aangeven:

 • Fluister of rustige geluiden zijn moeilijk te begrijpen
 • Gesprekken en begrip in het geval van omgevings-/ achtergrondruis is moeilijk
 • Bepaalde frequenties of volume zijn niet hoorbaar (een toenemende verslechtering is hier vaak herkenbaar)
 • Groepsdiscussies zijn vermoeiend
 • Stemmen worden waargenomen
 • Moeilijkheden bij het begrijpen van hoge stemmen (bijvoorbeeld van kinderen)
 • Gevallen van gehoorverlies in relaties kunnen ook het risico op gehoorstoornissen verhogen

Bij spreekt kinderen en baby's een aantal andere, vroege symptomen voor mogelijke gehoorschade. U kunt lezen welke het is hier .

Hoorverlies/ Hypacusis Oorzaken: waar komt gehoorverlies vandaan?

Een verscheidenheid aan oorzaken kan gehoorverlies veroorzaken. Bij aangeboren hoorzitting zijn er bijzonder genetische disposities , maar ook schade tijdens de zwangerschap en in het geboorteproces kan het gehoor mogelijk beschadigen. In het verdere verloop van de vroege kinderjaren vormen infecties en overmatig ruis een belangrijke risicofactor. Leeftijd horen horen (Presbyakusis) daarentegen wordt toegeschreven aan een combinatie van leeftijd -gerelateerde slijtage , decennia van ruis vervuiling en erfelijke basics.

Andere oorzaken van gehoorverlies op elke leeftijd die verschillen, afhankelijk van het type gehoorverlies zijn:
 • Constipatie van de gehoorgang
 • Chronische otitis media
 • gehoorverlies
 • Cerebrale ontsteking
 • Tumore
 • Alcohol en tabak
 • Verwondingen in het oor of op het hoofd
 • Overmatig geluid
 • otosclerose

gehoorverlies/ hypacusis diagnose: hoe is een gehoorverlies?

De eerste stap is meestal een onderzoek van beide oren aan het oor-, neus- en keelarts, inclusief het anamnesis -interview. Hier kan een oorspiegeling informatie geven over de aanwezigheid van ontsteking of constipatie. Subjectieve tests dienen ook om een ​​ geluidsdrempel -audiogram te maken. Om het probleem in het midden- of binnenoor en de vastberadenheid te lokaliseren, of er nu een enkele of bilaterale schade is, kan ook worden gecontroleerd hoe lang het geluid van een afstemmingsvork waarneembaar is voor de betrokken persoon. >

Objectieve tests meet daarentegen de activiteit van de sensorische cellen of de hersenen. De otoakoestische emissie wordt bijvoorbeeld onderzocht met behulp van meetmicrofoons. Dit bepaalt of ze met hen klikken om de haarcellen te reageren. Met een functioneel gehoor samentrekken de haarcellen wanneer een geluid ze raakt. In een andere test, de taalaudiometrie , wordt de patiënten gevraagd om getallen en woorden te registreren die voor hen worden gespeeld. De elektrocochleografie biedt informatie over de activiteit van de sensorische cellen. Om op de hersenen te reageren, kan een hersenstam -audiometrie worden gebruikt, die de reactie van de hersenen op tonen vangt. Deze testvorm wordt vooral gebruikt wanneer de oorzaak van gehoorverlies wordt vermoed in de gehoorzenuw of in diepere audiogebieden. De Brain Bark Audiometry werkt op een vergelijkbare manier, maar komt specifiek in beeld.

gevolgen van gehoorverlies/ hypacusis

Onbehandeld gehoorverlies kan veel reikende gevolgen zijn, zowel in professional als in privé. Het gebrek aan hoorzitting kan ertoe leiden dat mensen zich terugtrekken uit hun sociale leven of zelfs om in complete isolatie te gaan . Dit leidt op zijn beurt tot een verhoogd risico op depressie . Gevolgen zoals uitputting, vermoeidheid, hoofdpijn , maar ook een verhoogd potentieel voor ongevallen en vallen zijn mogelijk. De observatie van een verhoogde sterftecijfer In het geval van niet -behandeling kan het waarschijnlijk worden toegeschreven aan dit risico op ongevallen. Zelfs cognitief kan onbehandeld gehoorverlies beïnvloeden en dus geheugenreductie bevorderen.

behandeling: wat te doen met gehoorverlies?

Om het risico op depressie of gehoorgerelateerde ongevallen te minimaliseren, is er een dringende behandeling voor een geschikte behandeling. Welke behandeling veelbelovend is, hangt sterk af van het type en de mate van gehoorverlies. U kunt hier een onvolledige selectie van behandelingsopties lezen:

 • gehoorverlies als gevolg van ontsteking : als het gehoorverlies het gevolg is van ontsteking, is de behandeling van geneesmiddelen meestal al voldoende.
 • gehoorverlies door schade aan de sensorische cellen : als de sensorische cellen te zwaar beschadigd zijn of andere oorzaken, is de klassieke behandelingsmethode bij het gebruik van gehoorapparaten of implantaten.
 • gehoorverlies als gevolg van gehoorverlies/akoestisch trauma : hier zijn infusies die worden verplaatst met medicatie bruikbaar.
 • gehoorverlies als gevolg van oorverplaatsing : In het geval van constipatie is het reinigen door de ENT -arts meestal voldoende om het gehoor te herstellen.
 • Verworven gehoorverlies : Trooktherapiebehandeling is bedoeld om het vermogen om met het milieu te communiceren te herstellen. Gewoonlijk wordt behandeling met logopedie gecombineerd met het dragen van een gehoorapparaat of implantaat.

Als u vermoedelijk vermoedelijk hebt gereductie in uzelf of familieleden, aarzel dan niet om een ​​arts te raadplegen. In het beste geval wordt gehoorschade vermeden voordat deze kan optreden. Er moet rekening worden gehouden met preventief dat bij het werken een geschikte gehoorbescherming is of een ICP-hartapparaat om te dragen. Maar geluidsvervuiling kan ook privé schadelijk zijn. Blijf in met de volumeregeling van uw muziek.

roken en alcohol zijn ook voorwaardelijke factoren die het risico op gehoorverlies kunnen vergroten. Als u het risico op permanente schade door infecties wilt verminderen, moet u ook meer te weten komen over vaccinaties tegen infectieziekten (bijv. Mazelen en bof). Als u vermoedt dat u lijdt aan een gehoorvermindering, kunt u een gratis online lijsttest uitvoeren om een ​​eerste beoordeling te krijgen met betrekking tot uw vermoeden.

Soorten gehoorverlies

gehoorverlies/ hypacusis

gehoorverlies, ook wel hypacusis genoemd, beschrijft in het algemeen de beperking van de perceptie van taal en geluiden. Afhankelijk van het formulier spreekt men over een licht, medium -groot of hoog -graad gehoorverlies , dat ook kan uitstrekken tot doofheid of een volledig gehoorverlies. De schade aan de hoorzitting kan op elk moment van het leven optreden, hoewel een leeftijdgerelateerde vorm bijzonder gebruikelijk is. Een aantal concrete ondersoorten kan worden onderscheiden van gehoorverlies die variëren in hun oorzaken, symptomen en behandelingsopties.

Presbyakusis ("Age -old Hearing")

Een van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies is de Presbyakusis of zelfs gedurfde hoorzitting. Zoals de naam al doet vermoeden, treedt het gehoorverlies in dit geval op met toenemende leeftijd. De oorzaak is hier niet volledig bekend, maar kan worden teruggevoerd op een combinatie van de volgende oorzaken:

Typisch voor Presbyakusis is een bilaterale, even sterke zorg van de oren en een geleidelijke verslechtering bij gehoorprestaties . Ten eerste is het horen moeilijk in luide omgevingen, de perceptie van stille tonen en bijzonder hoge frequenties. Het gebrek aan perceptie van akoestische informatie verspreidt zich continu naar andere frequentiebereiken en het volume.

geluidsrichtlijnen

Geleidende gehoorverlies wordt gekenmerkt door het feit dat geluidsgolven beperkt zijn tot de sensorische cellen in de binnenoren. Redenen hiervoor zijn meestal in de gehoorgang zelf, die bijvoorbeeld door constipatie of misvorming blokkeert. In sommige gevallen moet de verstorende factor zich ook in het middenoor bevinden, die soms kunnen worden beperkt door infecties, misvorming of een pauken. De klassieke symptomen bestaat uit een stillere, ingetogen geluidsperceptie van alle velden.

Als er een ontsteking, constipatie of kou is , is de hoorzitting meestal slechts tijdelijk beperkt. Met antibiotica of kleinere interventies in het oor, kan een vermindering van de symptomen of het oplossen van constipatie worden gemaakt. oceanen van oren van de buitenkant of het middenoor, otosclerose , tumoren, bof, mazelen of schedeltrauma, daarentegen, zijn nogal langdurig gehoorverlies. Als dit ernstig is, kan een -bewerking nodig zijn.

Geluidsperceptie Ludo

In vergelijking met het gehoorverlies van geluids geleiding is de kern van het geluid succesvol in geluidsperceptie, maar de identificatie en interpretatie van gehoorafdrukken mislukt. De doorstuur van akoestische impulsen door de gehoorzenuw is succesvol, wat betekent dat tonen worden gehoord, maar de verdere verwerking in de hersenen blijft , en daarom wordt ook een werkelijke perceptie van wat is gehoord voorkomen. Een dergelijk soort gehoorverlies treedt bijvoorbeeld op, volgens beroertes of in hersenontsteking en bloedingen , maar is ook te wijten aan infecties zoals mazelen zoals mazelen , bof en riemroos.

geluidssensatie/binnenoor gehoor

Het geluidssensatie van het gehoorverlies of het binnenoor gehoor wordt gekenmerkt door een onherstelbare functionele stoornis in het gebied van het binnenoor. Een eerste teken kan een beperkt begrip van taal zijn. De reden hiervoor is dat trommelvlies- en ossicle -keten de geluidsgolven overbrengen, maar ze worden niet goed doorgegeven en verwerkt . Dit is verantwoordelijk voor de schade aan de haarcellen in het binnenoor, waardoor de haarcellen in staat zijn om elektrische signalen van hun taak van versterking en conversie na te streven. Mogelijke redenen voor het optreden van hoorzitting in het binnenoor zijn Presbyakusis , geluidsschade, gehoorverlies, vergiftiging en schedelletsel. Het kan echter ook worden toegeschreven aan eerdere ziekten (metabole ziekten, diabetes, bloedsomloopstoornis, enz.) En erfelijke factoren.

Met deze vorm van gehoorverlies moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen sensorische, neurale, neurale en sensorinurale hoorzitting.

Sensorisch binnenoor gehoorverlies neuronaal binnenoor gehoorverlies Sensorineuraal binnenoor gehoorverlies vermeldt de oorzaak ervan in het slakkenhuis in het binnenoor: de sensorische cellen van de gewasslak zijn verantwoordelijk voor het doorsturen van impulsen naar de hersenen. Als er schade is, treedt een gehoorvermindering op, die zich op zijn beurt kan manifesteren in een zintuiglijke hoorzitting. daarentegen is te wijten aan een beschadigde gehoorzenuw. Als dit het geval is, wordt de impulsomleiding uitgeschakeld door de gehoorzenuw. beïnvloedt uiteindelijk zowel het neurale als het sensorische functionele gebied.

verlies van discriminatie

Als er een verlies van discriminatie optreedt, zijn er problemen in de perceptie bepaalde frequenties . Gesproken wordt gehoord, maar niet altijd begrepen omdat bepaalde delen van het woord ontbreken. tekenen van een dergelijk verlies zijn daarom de moeilijkheid om een ​​gesprek te volgen, met name in groepen of in het geval van een indrukwekkend achtergrondgeluid , evenals de perceptie van gesproken als onduidelijk. Symptomen kunnen optreden in van elke leeftijdsgroep . Bovendien kan het gehoorverlies verwijzen naar zowel hoge als lage frequenties en is dienovereenkomstig/depirraces "> woestijn hartige hoorzitting . Mensen die worden getroffen door het middelste frequentiebereik

Hochtonschwerz (/a>

Hoge frequenties zijn moeilijk voor mensen die lijden aan een Hochtonschwerdukiness . Frequenties van 2000 Hertz worden geteld als hoge tonen. In gesprekken zijn sommige geluiden - zoals S, F, H - bijzonder moeilijk te horen, waarbij er ook een over het algemeen saaie perceptie is van de omgeving. Hoge stemmen, twitterde vogels en hoge frequentiesignalen (bijv. Piepen als een signaal van het gesloten wasproces) blijven ontoegankelijk voor de getroffen degenen. Wat opvalt op de Hochtonschwerduknbeit is dat het gehoorvolume meestal ongewijzigd is en alleen het gevoel van meer en meer gehoorperceptie.

plaatsvervangend gehoorverlies

Mensen die ziek zijn van 2000 Hertz of lager kunnen geen diepe frequenties horen van 2000 Hertz of Lower . Het is een sensorinuraal gehoorverlies omdat er schade is aan de haarcellen. Meestal wordt het luistervolume zelf niet beïnvloed, maar het begrip nog steeds beperkt. Zowel leeftijdsgerelateerde slijtage en lawaai, ziekten en infecties kunnen de reden zijn voor een dergelijk gehoorverlies.

gemiddelde toon gehoorverlies Resultaten van een verstoring van het cochlea (audioslak) in het binnenoor en telt als zintuiglijk hoorzitting in het binnenoor gehoor . Hoewel het middelgrote frequentiebereik meestal het meest gevoelig is, zijn mensen met gemiddelde toonhoorzitting kan worden geërfd, meestal relatief vroeg optreden en gekenmerkt door progressieve achteruitgang . In zijn sterkste uitdrukking kan het gehoorverlies tot doofheid veroorzaken door doofheid, waarbij beide oren meestal even zijn. Preventie van het geërfde type hart is niet mogelijk, dus alleen de behandeling van de symptomen met behulp van een gehoorapparaat blijft.

Broadband's gehoorverlies

Een andere ondersoorten van hoorzitting in de binnenoor is het gehoorverlies van de breedband. Dit is een Gecombineerd gehoorverlies van loeton -, middentonus - - en geluidsmanagement en Geluidssensation van geluid dat kan ontstaan ​​in een explosietrauma, d.w.z. het plotselinge voorkomen van een extreme geluidsvervuiling direct naast het oor. Er is een risico dat zowel de trommelvlies als de haarcellen in het binnenoor beschadigd zijn. Het resultaat is beperkingen op het gebied van geluidslijn en geluidssensatie.

Auditieve verwerking en perceptiestoornis

De auditieve verwerking en perceptiestoornis (AVWS) beschrijft de toestand van een verstoorde hoorzitting ondanks eigenlijk gezonde oren . Beperkingen zijn vooral merkbaar in het herkennen en onderscheiden van geluiden. Bovendien heeft AVWS een impact op cognitieve processen zoals het onthouden en het verwerven van vreemde taal. Voor diagnostiek wordt het vermogen om fonemen (taalgeluiden) en de lengte van klinkers in verschillende woorden te onderscheiden, onderzocht. Als er zijn - naast het slechte houden van getallen en lettergrepen - afwijkingen of een discrepantie tussen het opleidingsniveau en de getoonde prestaties, kunnen er een AVW's zijn.

gehoorverlies op één oor

Plotseling gehoorverlies op één oor staat ook bekend als de term gehoorverlies . Na een hoorzitting wordt het erger gehoord of helemaal niet meer en vaak wordt een saaie oordruk gevoeld. Tinnitus en duizeligheid zijn ook mogelijk. Verschillende oorsprong kunnen de voorkeur geven aan het optreden van een gehoorverlies, waarbij de bloedsomloop wordt aangenomen als een belangrijke reden. Als er na enkele dagen geen verbetering optreedt of de symptomen bijzonder sterk zijn, moet een KNT -arts worden geraadpleegd om een ​​geschikte behandeling te starten. Niet elk geval van plotseling gehoorverlies is te wijten aan een gehoorverlies, constipatie of ontsteking van het oor kan ook een -zijdige gehoorstoornissen veroorzaken.

surdas

Surdas, beter bekend als doofheid, is beschikbaar wanneer de akoestische perceptie van geluiden volledig afwezig is . Beide oorzaken in het oor en op de hoorzitting in de hersenen kunnen leiden tot doofheid. genetische factoren , infecties of drugsmisbruik tijdens de zwangerschap, evenals complicaties bij de geboorte zijn factoren die aangeboren gevoelloosheid bevorderen. In de loop van het leven kan doofheid worden gedaan door infecties, medicatie, tumoren, ruis of chronische oorziekten (bijv. otosclerosis"> otosclerosis"> otosclerosis ) komen op.