Loch im trommelfell

Drumbont burst - Wat te doen ?!

Je trommelvlies bestaat uit een zeer dun membraan. Het vormt een grens tussen het binnenoor en het buitenste deel van zijn oor. Het trommelvlies zorgt voor de nodige bescherming tegen ziektekiemen. Tegelijkertijd heeft het de taak om de geluidsgolven door te sturen. Het trommelvlies speelt een sleutelrol voor het hele gehoorproces. Nu kan het gebeuren dat een gat wordt gemaakt in dit gevoelige membraan. In dit geval spreekt de arts van het oor, de neus en de keel over een trommelvlies perforatie.

het trommelvlies. Bron: Tinnitracks

Deze gids biedt u alle benodigde informatie over wat u moet doen als er een gat in uw trommelvlies is gevormd. Hieronder kunt u lezen welke oorzaken, symptomen en diagnoses er zijn. We zullen u hier ook informeren over alle behandelingsopties. Als u nog vragen heeft, bent u van harte welkom om zonder verplichting contact met ons op te nemen.

Wat is de oorzaak van gescheurde tunnel?

Er wordt rekening gehouden met een verscheidenheid aan oorzaken als een dergelijk defect zich in hun trommelvlies heeft gevormd. Dit kunnen een inflammatoire of traumatische aard zijn. Traumatisch betekent dat het gat is gecreëerd door een blessure.

De meest voorkomende en typische oorzaken van het traumatische gebied zijn zelfharms. Dit gebeurt meestal wanneer u uw oor schoonmaakt met een wattenstaafje. Andere typische traumatische oorzaken kunnen zijn:

  • Plotselinge verandering in de druk
  • Druk op het oor
  • Verwondingen aan de schedel
  • Harde waterstraal met een onjuiste hoorzittingspoeling

Al deze bovenstaande voorbeelden kunnen leiden tot een traan in uw trommelvlies.

Typische oorzaken in een gewond trommelvlies

De otitis media is een typische ontstekingsoorzaak waardoor uw trommelvlies een gat kan krijgen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen chronische en acute vorm in de ontstekingen van het middenoor. Als het de acute vorm is, kan een scheur of een gat in het trommelvlies zich vormen in het geavanceerde stadium en met veel pusproductie. Zodra de pus door het trommelvliesgat kan stromen, verbetert de locatie. Ze hebben minder druk en minder pijn. De ontsteking geneest sneller omdat het middenoor nu beter wordt geventileerd. In de regel geneest uw trommelvlies dan op zichzelf. Maar als het een chronische otitis media is, is er meestal een automatisch trommelvlies.

Wat zijn de symptomen van een drumbontvorming?

Vorming van de trommelbont (gat in het trommelvlies). Bron: MedPertise

Wanneer een traumatische gebeurtenis eraan is voorafgegaan, zijn plotselinge pijn en acuut gehoorverlies de typische symptomen van een gat in het trommelvlies. Soms is er een lichte bloedingen.

De situatie ziet er een beetje anders uit met een acute inflammatoire trommelvliezen. De pijn neemt af wanneer de secretie wegloopt. Het kan gebeuren dat het binnenoor ook ontstoken is. Als gevolg hiervan kunnen misselijkheid en duizeligheid gebruiken. Het is niet ongewoon dat Tinnitus tegelijkertijd plaatsvindt. Soms worden trekbewegingen toegevoegd. Zo nu en dan kunnen individuele gezichtsspieren verlamd zijn.

diagnose met een gat in het trommelvlies

De arts van het oor, de neus en de keel gebruikt een otoscoop of een oormicroscoop om een ​​oorspiegeling uit te voeren om een ​​duidelijke diagnose te kunnen stellen. Meestal onderzoekt de arts ook de omgeving van de drumbontvorming. U moet ook een hoortest doen. Dus de arts kan erachter komen of het binnenoor ook wordt beïnvloed.

Drumbont versnellen de genezing

Kleine defecten in uw trommelvlies kunnen zelf genezen. Als het echter een groter defect of een complete trommelscheur is, moet de arts van het oor, de neus en de keel helpen. Hij legt de blessure recht op of trekt een rail op. Voor dit doel gebruikt de arts papier- of siliconenstrips en plaatst ze op het trommelvlies. Dit versnelt de genezing. Als deze methode niet werkt omdat het letsel te groot is, moet het trommelvlies chirurgisch worden gesloten. Soms worden zelfs de gehoorbeentjes beïnvloed of vernietigd. In dit geval moet een volledige wederopbouw plaatsvinden.

Water achter het trommelvlies

Soms treedt een chronische boteditie voor. Dit defect moet chirurgisch worden geleverd. Als uw oor met water in contact komt, dan moet u een antibioticum voorkomen. Bescherm de beschadigde gehoorgang, vooral bij het baden en het laten zien door het te sluiten met een speciale crèmekwier.

Duur van de trommelbontgaten - Zelf -genezing

In de regel geneest een defect in het trommelvlies relatief goed, ze kunnen op ongeveer vier weken rekenen. Als het binnenoor of de ossicle echter ook wordt beïnvloed, kan permanente gehoorvermindering optreden, is zelfs doofheid mogelijk. In dit geval moet u onmiddellijk uw oor-, neus- en keelarts raadplegen.