Nebenwirkungen von Hörgeräten: Was stimmt? | MySecondEar

bijwerkingen van gehoorapparaten

Hoortoestellen hebben vooral één taak: het luisteren verbeteren! Maar ze vervullen niet altijd alleen hun werkelijke betekenis. Ongewenste bijwerkingen of bijwerkingen kunnen optreden, daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke risico's. Om dit te voorkomen, moet in het algemeen worden opgemerkt dat hoortoestellen alleen met een verordening door de specialist kunnen worden gebruikt. De selectie en instelling moeten plaatsvinden onder technische advies van een hoortoestel akoestiek om risico's te minimaliseren. Onmiddellijk gebruik kan leiden tot gezondheidsstoornissen en moeten daarom zo veel mogelijk worden vermeden.

Bijwerkingen kunnen met name worden verwacht in de beginfase, d.w.z. wanneer de draagapparaat slijtage wordt gestart. De overstap naar de vloed van stimuli, die plotseling wordt waargenomen door de gehoorversterking, kan overweldigend zijn voor de oren en de hersenen. Als gevolg hiervan kan de omgeving of zelfs uw eigen stem plotseling als ongemakkelijk worden ervaren. Gelukkig wordt het lichaam gewend aan stimulatie door regelmatig te dragen.

De volgende ongewenste bijwerkingen staan ​​bekend om hoortoestellen:

Hoortoestel leidt tot hoofdpijn

Hoofdpijn treedt voornamelijk op tijdens de gewenning. Hoortoestellen maken de verhoogde perceptie van gehoorimpulsen mogelijk. Naast luisterversterking kunnen de nieuwe stimuli ook bijdragen aan de overweldigde hersenen. Dit kan leiden tot een vorm van uitputting, die gedeeltelijk wordt uitgedrukt in hoofdpijn. De reden hiervoor is niet het hoortoestel, maar met de hersenen zelf. Als deze regelmatig wordt gebruikt, raakt de hersenen echter gewend aan de overvloed aan stimuli en de gebruikelijke pijn.

hoortoestel maakt duizeligheid los van

duizeligheid wordt een potentiële verstorende factor, vooral met sensorisch gehoorverlies. Met dit soort gehoorverlies wordt het binnenoor getroffen, wat de plaats van gehoor en evenwicht is. De beschreven nieuwe stimulus overloopt leidt tot een stressvolle situatie voor de oren. Stress is op zijn beurt bekend als een factor die duizeligheid kan veroorzaken. Te lang kan het hoortoestel ook leiden tot stressgerelateerde balansstoornis.

hoortoestel veroorzaakt oorpijn

Earache kan talloze redenen hebben. Sommigen van hen kunnen worden geactiveerd door een gehoorapparaat te dragen. Aan de ene kant zijn verwondingen die voortkomen uit hobbels op de oordop, reden voor pijnlijke oren. Aan de andere kant kunnen infecties oorinfecties of otomycose veroorzaken. De rijtuigen van het gehoorapparaat zijn voorstander van het gestage contact met de huid en het constante dragen van vochtvorming in het oor, waardoor dit wordt veroorzaakt. Hurtled Skin herbergt het risico op jeuk en bevordert ontstekingen.

Let op voor het voorkomen van oorpijn en ontsteking aandacht aan het verwijderen van de gehoorapparaten 's nachts. Dit zorgt voor een nachtelijk drogen van het oor en het risico op infectie daalt. Om bacteriën en ziekteverwekkers weg te houden van de gehoorgang, moeten een dagelijkse het schoonmaken van de gehoorapparaten met speciaal ontworpen schoonmaakmiddelen worden uitgevoerd.

Slechte spraakbegrip ondanks gehoorapparaten

Vooraf kan worden gezegd dat de hoorprestaties ook volledig individueel zijn met een hoortoestel. De respectieve gehoorschade en de luisterinstellingen beïnvloeden hoe goed het taalbegrip uiteindelijk is. Een verandering in het gehoor kan niet worden uitgesloten, voornamelijk in het geval van leeftijdgerelateerd gehoorverlies, dat geleidelijk verslechtert. Het kan dus gebeuren dat een verslechtering van het begrip van het taalgebruik plaatsvindt ondanks luisterversterking. Andere oorzaken zijn onjuist zittende otoplastics die resulteren in functionele beperkingen, een beschadigde verbindingsslang of geluidsuitgangsopeningen verstopt met talg en cerums. Ook hier is een dagelijkse, grondige reiniging een manier van preventie. Als het taalbegrip verslechtert, moet het hoortoestel akoestiek ook worden geraadpleegd.

hoortoestel dringt in/op het oor

In het geval van defecte otoplastics kan er drukpercepties of ontstekingen zijn. Bovendien worden drukpunten gedeeltelijk veroorzaakt door geharde geluidslangen. Het hoortoestel akoestiek moet in het oor van het oor worden geraadpleegd om een ​​mogelijke aanpassing van de oorpaspoorten aan te brengen. De reguliere cheque moet ook worden gecontroleerd en, indien nodig, de uitwisseling van geluidslangen en otoplastics moet worden overwogen. In de regel worden deze laatste na twee tot drie jaar gewijzigd, maar dit kan individueel variëren en daarom eerder nodig zijn.

Hoortoestel leidt intolerantie/allergie

Aangezien otoplastics en de huisvesting van de gehoorapparaten meestal van plastic zijn gemaakt, zijn reacties op het materiaal niet uitgesloten. Dermatitis of huidirritatie kan ook optreden, omdat het hoortoestelbanden op de huid banden als cremes of zeep die stimuli bevatten, eerder werden gebruikt. Dit zou echter meestal niet moeten voorkomen met een goed aangepast hoortoestel. Als u weet dat het een gevoelige huid heeft die voor allergie verzorgt, moet dit het gehooradvies noteren om de kans op een allergische reactie indien mogelijk te minimaliseren.

ongewenste geluiden met gehoorapparaten

Ongewenste geluiden, zoals haasten of fluiten, kunnen de luisterdruk belemmeren. Rauschen treedt meestal op door vocht dat leidt tot het gehoorapparaat om de elektrische verbinding te verstoren of als gevolg van vuil. De schoonmaken en drogen van de gehoorapparaten moet daarom preventief worden uitgevoerd. Pijpen ontstaan ​​wanneer de otoplastiek niet langer correct afdicht. Het resultaat is een feedback, die wordt verholpen door de professional van de gehoorzorg door het oorpaspas aan te passen. Een van de beroemdste fluitjes of piepende geluiden - tinnitus - wordt meestal verzwakt door gehoorapparaten te dragen, maar in zeldzame gevallen versterkt door deze. Tinnitus kan ook te lang de voorkeur geven. In deze gevallen moet een arts worden geraadpleegd.

bijwerkingen voorkomen

Sommige principes helpen bijwerkingen van gehoorapparaten te voorkomen.

  • Draag het hoortoestel niet om rustige kalmte te geven en om het oor en het gehoorapparaat van vocht te bevrijden.
  • Laat de gehoorapparaten en otoplastics regelmatig controleren om de functie en stoel te controleren.
  • Tegen een juiste schoonmaken en drogen van de apparaten.
  • Bescherm hoortoestellen tegen sterke hitte.
  • Schuw het gevoel van druk, jeuk of verstorende geluiden niet om een ​​hoortoestel akoestiek te zien.
  • Reparaties worden altijd professioneel uitgevoerd.
  • Zoek het juiste hoortoestel door hooradvies om allergische reactie te voorkomen.
  • Draag dagelijks
  • hoortoestellen en de apparaten en geef jezelf de tijd om eraan te wennen.